söndag 19 september 2010

Lektion 2 – De tre grundpelarna i italiensk matlagning

Efter att ha bott åtta år i det här landet och flängt fram och tillbaka i fem år innan dess, har jag lärt mig en del om matlagning. Har dessutom haft turen av att "hamna" i en familj där att äta gott och bra är viktigt. Man tillbringar mycket tid runt matbordet och många samtal handlar just om MAT. Det kan diskuteras livligt huruvida mjöl från coop eller Spadoni gör pastadegen smidigast, eller om det ska vara lök eller inte i en viss pastarätt. Har man öronen med sig, kan man lära sig en hel del.

Det jag kommit fram till är att det finns tre väsentliga hemligheter i italiensk matlagning:
1. Semplicità = Enkelhet
2. Ingredienti buoni e freschi = Färska och bra råvaror
3. Pochi sapori alla volta = Få smaker åt gången

Om vi tar PIZZA som exempel.
Det ska vara så enkelt som möjligt. Den godaste pizzan av alla är egentligen en ”vit pizza”, utan tomatsås och ost, med bara lite grovsalt och olivolja. Hur lätt som helst.
Om man är sugen på något fylligare, så ska det vara med bara ett fåtal ingredienser på. Tomatsås, mozzarellaost och en - två toppingar. Dessa noga utvalda ingredienser ska vara fina och färska. Tomatsåsen på pizzan till exempel, den är viktig. Man märker direkt om en pizzeria använder medelmåttig eller den billigaste tomatsåsen.

Så här ska man tänka också om man vill göra en god pastarätt. Det ska vara enkelt, inte komplicera det så mycket. Helst ska man använda färska råvaror som odlas i den aktuella årstiden, annars frysta, (Att använda tomater som odlas i växthus i januari är förbjudet! Smaken blir en helt annan än om man gör samma rätt under tomatens högsäsong på sommaren.) och man behöver inte ha så många smaker på samma gång.

Vi kan utveckla mer en annan gång...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar