måndag 25 oktober 2010

Crema di Zucchine con Crostini = Zucchinisoppa med brödkrocketter


Det har varit, och är väl fortfarande, ZUCCHINI-säsong hos oss. Det blir lite tjatigt att alltid äta samma kokta zucchini eller zucchini stekta i panna eller köttfärsfyllda zucchini… Att göra en soppa av zucchini är både lätt och snabbt och dessutom nyttigt. Man konsumerar också mycket av skörden på en gång, om man har som vi en oändlig avkastning (känns det som just nu i alla fall).
Soppa är kanske inte det rätta ordet för denna rätt, det är mer en zucchinikräm. Som man kan äta med parmesanost och brödkrocketter.

Så här gör du:
Fräs en bit lök i olja i en stor kastrull (gärna gjutjärn). Skär i fyrkanter 2-3 potatisar och 2-3 stora zucchini. I en annan kastrull värm vatten och buljongtärning (cirka en liter + 2 buljongtärningar). När löken är fräst, häll i resten av grönsakerna och fräs upp dem i ett par minuter. Ju mer grönsaker, desto längre tid. Allt ska helst ha fått lite ”stekyta”. Häll buljongen över grönsakerna, precis så de täcks och låt puttra i ungefär 10 minuter, tills alla grönsaker är mjuka. Salta och svartpeppra. Ta av från spisen och mixa med stavmixer till en slät och fin konsistens. Om soppan är för tjock, häll på lite mer av buljongen, som är över. Häll gärna i en skvätt med mjölk också.

När soppan kokar som bäst kana man förbereda sina krocketter. Skär t ex rostebröd (eller bröd som blivit hårt) i små fyrkanter. Lägg dem i en stekpanna utan smör eller olja. Rosta dem. Häll på grovsalt efter smak och gärna en gren rosmarin. Om man gillar vitlök, kan även en klyfta få vara med i pannan och rostas och på så sätt ge smak till brödet. Låt krocketterna bli fint gyllenbruna.

Servera soppan varm eller kall, beroende på årstiden, med riven parmesanost och brödkrocketter i.

Mina barn älskar att hälla i krocketter i soppan och tycker det är jättegott. Bra avslutning är så klart att jag brukar servera svenska pannkakor efteråt!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar